Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, διανύοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της Μαγνησίας να επισκεφθούν τους χώρους του και να λάβουν μέρος στα προσφερόμενα εκπαιδευτικά του προγράμματα που ξεκινούν από τον Μάρτιο του 2019. Στόχος είναι οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου να ανακαλύψουν με πρωτότυπους και παιγνιώδεις τρόπους τις ποικίλες μορφές τέχνης των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, αλλά και πτυχές της πλούσιας τοπικής ιστορίας. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (ανώτατο όριο συμμετεχόντων μαθητών: 25 σε κάθε πρόγραμμα). Σύντομα θα ανακοινωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές προσχολικής ηλικίας. Η διάρκεια όλων των προγραμμάτων είναι περίπου 1.30 ώρα, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 2,00 ευρώ ανά μαθητή.

Στην εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας εντάσσονται και οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψειςσχολείων μετά από συνεννόηση, ενώ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι δυνατή η παραγωγή εκπαιδευτικών φυλλαδίων σε επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με τα εκθέματα του Μουσείου και είτε συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου είτε με συναφή πολιτιστικά προγράμματα.

Τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι τα εξής:

  1. «Ένα δένδρο αφηγείται …»

 

Οι μαθητές μέσα από το αφήγημα του δέντρου που έγινε τέμπλο ξυλόγλυπτο στα χέρια του ταγιαδόρου ανακαλύπτουν την ξυλογλυπτική τέχνη του παρελθόντος. Την αφήγηση πλαισιώνει σχετική βιντεοπροβολή και μουσειοσκευή με τα εργαλεία του ξυλογλύπτη. Στη συνέχεια, η παρατήρηση τμημάτων αυθεντικών ξυλόγλυπτων τέμπλων από ναούς της Μακρινίτσας αλλά και πλούσιο εποπτικό υλικό βοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν την τοπική καλλιτεχνική παράδοση.Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας των μικρών επισκεπτών.

 

  1. «Μια Εικόνα, χίλιες λέξεις»

 

Οι μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής αποτελούν την αφορμή για τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Τη νοερή επίσκεψη στο εργαστήρι του βυζαντινού ζωγράφου ζωντανεύει σχετική αφήγηση, βιντεοπροβολή και μουσειοσκευή με τα υλικά και τις φάσεις κατασκευής της βυζαντινής εικόνας. Έμφαση δίνεται στη διάταξη των εικόνων στο τέμπλο, σε επιλεγμένες παραστάσεις και στην ανακάλυψη των μυστικών τους νοημάτων, όπως και στη γνωριμία με τους δημιουργούς, μεταξύ των οποίων και ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, συμπλήρωση φυλλαδίων και χειροτεχνίες στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την αυτενέργεια και την καλλιτεχνική  δημιουργική έκφραση των παιδιών.

 

  1. «Από τη Μακρινίτσα … στους Αγίους Τόπους»

 

Τα ζωγραφιστά Προσκυνητάρια ή Αγιοταφίτικα είναι ενθυμήματα που έφερναν μαζί τους όσοι πήγαιναν να προσκυνήσουν στους Αγίους Τόπους. Τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων στη Συλλογή του Μουσείου ταξιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες στην προσφιλή όσο και παράτολμη συνήθεια του παρελθόντος, στο μακρινό και πολλές φορές επικίνδυνο ταξίδι των προσκυνητών από τον τόπο τους μέχρι τα Ιεροσόλυμα. Στη συνέχεια, μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων οι μαθητές μεταμορφώνονται σε «προσκυνητές» και ξεκινούν για τα Ιεροσόλυμα. Ποιες όμως «εκπλήξεις» τους περιμένουν στην πορεία τους; Θα καταφέρουν να εκπληρώσουν το σκοπό του «ιερού» ταξιδιού; Σας περιμένουμε για να το ανακαλύψουμε μαζί.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Απόστολο Τσιρογιάννη, καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα. Στοιχεία επικοινωνίας: 24280 90016 και 6939935343, e-mail: ekmakrinitsas@gmail.com