Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2020-2021

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθούν τους χώρους του και να λάβουν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021.

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Μια Εικόνα, χίλιες λέξεις»

 Οι μεταβυζαντινές εικόνες της Συλλογής αποτελούν την αφορμή για τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Τη νοερή επίσκεψη στο εργαστήρι του βυζαντινού ζωγράφου ζωντανεύει σχετική αφήγηση, βιντεοπροβολή και μουσειοσκευή με τα υλικά και τις φάσεις κατασκευής της βυζαντινής εικόνας. Έμφαση δίνεται στη διάταξη των εικόνων στο τέμπλο, σε επιλεγμένες παραστάσεις και στην ανακάλυψη των μυστικών τους νοημάτων, όπως και στη γνωριμία με τους δημιουργούς των εικόνων, μεταξύ των οποίων ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, συμπλήρωση φυλλαδίων και χειροτεχνίες στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την παρατήρηση, την αυτενέργεια και την καλλιτεχνική  δημιουργική έκφραση των παιδιών.

 

Αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Στης Μακρινίτισσας την αγκαλιά» προσφέρεται για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

 

Διάρκεια: 1.30΄

Κόστος συμμετοχής: 2,00 ανά μαθητή

 

 

2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Δυο δέντρα, μια ψυχή»

 Οι μαθητές μέσα από το αφήγημα δυο δέντρων που ενώθηκαν κι έγιναν τέμπλο ξυλόγλυπτο στα χέρια του ταγιαδόρου ανακαλύπτουν την ξυλογλυπτική τέχνη του παρελθόντος. Την αφήγηση πλαισιώνει σχετική βιντεοπροβολή και μουσειοσκευή με τα εργαλεία του ξυλογλύπτη. Στη συνέχεια, η παρατήρηση τμημάτων αυθεντικών ξυλόγλυπτων τέμπλων της Συλλογής του Μουσείου, αλλά και πλούσιο εποπτικό υλικό, βοηθούν του μαθητές να προσεγγίσουν το συμβολισμό του τέμπλου, την αρχιτεκτονική του δομή, τα διακοσμητικά θέματα που το στολίζουν. Ειδικότερα, η γνωριμία με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα εκκλησιών της Μακρινίτσας συμβάλλει στην επαφή των παιδιών με την τοπική καλλιτεχνική παράδοση. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με ομαδικές και ατομικές εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής φαντασίας των μικρών επισκεπτών.

 

Διάρκεια: 1.30΄

Κόστος συμμετοχής: 3,00 ανά μαθητή

 

3ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Από τη Μακρινίτσα … στους Αγίους Τόπους»

 Τα ζωγραφικά Προσκυνητάρια ή Αγιοταφίτικα είναι ενθυμήματα που έφερναν μαζί τους όσοι πήγαιναν να προσκυνήσουν στους Αγίους Τόπους. Τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων στη Συλλογή του Μουσείου ταξιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες στην προσφιλή όσο και παράτολμη συνήθεια του παρελθόντος, στο μακρινό και πολλές φορές επικίνδυνο ταξίδι των προσκυνητών από τον τόπο τους μέχρι τα Ιεροσόλυμα. Παρατηρώντας επιμέρους σκηνές των Προσκυνηταρίων οι μαθητές ανασυνθέτουν την τοπογραφία των ιερών προσκυνημάτων που σχετίζονται με τη ζωή του Χριστού. Στη συνέχεια, μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων μεταμορφώνονται σε «προσκυνητές» και με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ξεκινούν για τα Ιεροσόλυμα. Ποιες όμως «εκπλήξεις» τους περιμένουν στην πορεία τους; Θα καταφέρουν να εκπληρώσουν το σκοπό του «ιερού» ταξιδιού; Σας περιμένουμε για να το ανακαλύψουμε μαζί.

 

Διάρκεια: 1.30΄

Κόστος συμμετοχής: 2,00 ευρώ ανά μαθητή

 

4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Άρτος ο επιούσιος»

Το σιτάρι, το αλεύρι, το ψωμί συνδέονται με τα ήθη και έθιμα της ελληνικής κοινωνίας από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι  τους νεότερους χρόνους και τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερα, το σιτάρι και το ψωμί κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, στα μυστήρια, στις χαρές και τις λύπες της ελληνικής οικογένειας. Αφόρμηση για το θέμα αποτελούν μουσειακά εκθέματα που σχετίζονται με τον ευχαριστιακό άρτο, ενώ τη διαθεματικότητα του προγράμματος υποστηρίζουν μουσειοσκευή με τα παραδοσιακά σύνεργα και σκεύη παρασκευής του ψωμιού, καθώς και διαδραστική βιντεοπροβολή με πλούσιο εποπτικό υλικό. Στο βιωματικό εργαστήρι τα παιδιά «σφραγίζουν» το δικό τους διακοσμητικό «πρόσφορο», ενώ μέσα από ένα παιχνίδι λόγου και παντομίμας παρουσιάζουν τον κύκλο παραγωγής του ψωμιού.

Αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Πες αλεύρι» προσφέρεται για τα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Στις παραλλαγές του προγράμματος εντάσσονται επιμέρους δράσεις με αναφορά στην ελληνική παράδοση, στις οποίες τα παιδιά στολίζουν Χριστόψωμα την περίοδο των Χριστουγέννων, μαθαίνουν για την κυρά - Σαρακοστή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και για τα Λαζαράκια πριν τη γιορτή του Λαζάρου.

Διάρκεια: 1.30΄

Κόστος συμμετοχής: 2,00 ευρώ ανά μαθητή

 

5ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Αμπέλι μου πλατύφυλλο»

Η καλλιέργεια της αμπέλου υπήρξε ανέκαθεν συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και από την Τουρκοκρατία μέχρι τους νεότερους χρόνους, το αμπέλι, το σταφύλι, το κρασί συνδέονται με την αρχαία θρησκεία, τη χριστιανική πίστη και τη λαϊκή μας παράδοση, αποκτώντας διαχρονικά νέους συμβολισμούς και νοήματα. Παράλληλα, η άμπελος και τα παράγωγά της ενέπνευσαν γόνιμα τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τη χριστιανική λατρεία, τα ήθη και τα έθιμα. Με αφορμή ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας, οι μαθητές περιέρχονται τις συλλογές του Μουσείου και ανακαλύπτουν το μοτίβο της αμπέλου όπως αυτή αποτυπώνεται σε κεντητά άμφια, σε ξυλόγλυπτα, σε αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας. «Διαβάζοντας» την εικόνα του Χριστού ως Αμπέλου ανακαλύπτουν κρυμμένους συμβολισμούς και αξίες ζωής διαχρονικές. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστικό εργαστήριο που στοχεύει στην εμπέδωση μέσα από την τέχνη της αξίας της συνύπαρξης, της συνεργασίας και της συμπληρωματικότητας  σε κάθε κοινότητα.

Διάρκεια: 1.30΄

Κόστος συμμετοχής: 2,00 ευρώ ανά μαθητή

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Μια εικόνα αφηγείται» οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα «να διαβάσουν» την ιστορία των εικόνων της Γέννησης και της Ανάστασης του Χριστού μέσα από τις αντίστοιχες εικόνες της Συλλογής του Μουσείου. Η δράση περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικης ή πασχαλινής ευχετήριας κάρτας και συνδυάζεται με τις δύο κορυφαίες γιορτές του χριστιανικού εορτολογίου, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Στην εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας εντάσσονται οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση, ενώ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι δυνατή η παραγωγή εκπαιδευτικών φύλλων σε επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με τα εκθέματα του Μουσείου και είτε συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου είτε με συναφή πολιτιστικά προγράμματα.

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα-δράσεις-επισκέψεις επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Δημήτρη Κατσή, καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα. Στοιχεία επικοινωνίας: 24280 90016 και 6939935343, e-mail: ekmakrinitsas@gmail.com.