Πόλος έλξης για πλήθος κόσμου το Μουσείο – κόσμημα της Μακρινίτσας,

το οποίο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας συγκέντρωσε 9.800 επισκέπτες από διάφορες περιοχές. Ο λόγος για το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, το οποίο συμπλήρωσε αισίως έναν χρόνο λειτουργίας και διοργανώνει εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα αύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με έργο του κορυφαίου συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αριθμητικά στοιχεία, που υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στη συγκεκριμένη προσπάθεια, παρατέθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε χθες, με θέμα τον απολογισμό δράσης του πρώτου χρόνου και τους επόμενους στόχους.

Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος και διευθυντής του Μουσείου π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο κορυφαίος Βολιώτης συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης και η ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης Μαρία Νάνου, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

«Η δημιουργία του Μουσείου εντάχθηκε σε πρόγραμμα της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, χάρη στις προσπάθειες της διευθύντριας Αικατερίνης Κοντογεωργίου, στην οποία οφείλουμε πολλές ευχαριστίες, όπως και στο προσωπικό της Εταιρείας» υπογράμμισε ο π. Δαμασκηνός.

Παράλληλα ανέφερε ότι συμμετείχαν 47 σχολεία στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και 2.426 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μαγνησία και όλη την Ελλάδα, ενώ σημείωσε την πολύτιμη βοήθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην προσπάθεια, αναφερόμενος παράλληλα στην αυριανή, μεγάλη επετειακή συναυλία με έργο του διακεκριμένου Βολιώτη συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Επετειακή συναυλία

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Μουσείου, αύριο Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ διοργανώνεται επετειακή συναυλία στον προαύλειο χώρο του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τον δίσκο «Εικόνα αχειροποίητη» σε ενορχήστρωση του Βολιώτη μουσικού και συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με την ορχήστρα «Εστουδιαντίνα», τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη Μπάμπη Τσέρτου και του ίδιου του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ο κορυφαίος συνθέτης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι τιμητική για τον ίδιο η συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρήκαν στέγη οι πολιτιστικοί μας θησαυροί, σε ένα Μουσείο μοναδικό, με τη συγκεκριμένη θεματολογία». Ο ίδιος συνεχάρη όσους βοήθησαν να συγκεντρωθεί ο πλούτος, που συνδέεται με την Εκκλησία και έχει άμεση σχέση με την περιοχή. Μιλώντας για τον Παπαδιαμάντη σημείωσε ότι «η μουσική της γλώσσας μας είναι η γλώσσα του Παπαδιαμάντη. Κοσμεί τον παγκόσμιο λογοτεχνικό κόσμο και συνδέει την ανθρώπινη ψυχή με το θείο».

Ενημέρωση εκπαιδευτικών

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου διοργανώνεται επίσκεψη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο Μουσείο και θα ενημερωθούν για τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις. Στις 10 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στον ναό της Αναλήψεως Βόλου και ακολουθεί αναχώρηση για τη Μακρινίτσα. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στο τηλέφωνο του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας 2428090016.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, ενώ νέες δράσεις θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Μουσείου τη νέα σχολική χρονιά 2019 - 2020.

Η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαρία Νάνου ανέλυσε τις εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «πολλαπλές αναγνώσεις της ιστορίας».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» αφορά στη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενα δένδρο αφηγείται ...», οι μαθητές μέσα από το αφήγημα του δέντρου, που έγινε τέμπλο ξυλόγλυπτο στα χέρια του ταγιαδόρου, ανακαλύπτουν την ξυλογλυπτική τέχνη του παρελθόντος.

Τέλος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μακρινίτσα... στους Αγίους Τόπους», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, τρία μεγάλων διαστάσεων προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, ενθύμια προσκυνητών από τη Μακρινίτσα στα Ιεροσόλυμα κατά τους 18° και 19° αιώνες, συνταξιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες στο μακρινό και συχνά επικίνδυνο ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Καινούργιες δράσεις

Στις νέες προγραμματισμένες δράσεις εντάσσεται η σύσταση Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας. Επίσης προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις και εικαστικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά. Παράλληλα η διευκόλυνση της περιήγησης στις μουσειακές συλλογές με ηλεκτρονική εξατομικευμένη ξενάγηση με χρήση smartphone και ανέπαφης λειτουργίας σε NFC Tags, η καλλιτεχνική έκδοση του καταλόγου των συλλογών, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και Μουσεία, στόχο έχουν αφενός να ενισχύσουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Μουσείου και αφετέρου να επικοινωνήσουν στον σύγχρονο άνθρωπο με τρόπους ελκυστικούς τη μνήμη του παρελθόντος.

Παράλληλα, το Μουσείο εξέδωσε ενημερωτικά φυλλάδια στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ ήδη προετοιμάζονται φυλλάδια και σε άλλες γλώσσες (γαλλικά, ρωσικά, σερβικά, ισπανικά) με στόχο την καλύτερη υποδοχή και περιήγηση του κοινού στον χώρο. Μέρος από τις συλλογές του Μουσείου αποτέλεσαν το εικαστικό υλικό του ημερολογίου του τρέχοντος έτους του Πολιτιστικού Φορέα της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός». Στην προβολή και εξωστρέφεια του Μουσείου συνέβαλε, επίσης, παρουσίαση των συλλογών του σε επιστημονικά συνέδρια και τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση τις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Στις προσωπικότητες από την εκκλησιαστική και πολιτική ζωή που τίμησαν με την παρουσία τους το Μουσείο συγκαταλέγονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραΐσκος συνοδευόμενος από κλιμάκιο αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης και πλήθος κόσμου, που θαύμασαν τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς που κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ταχυδρόμος 19/9/2019