Ο Ι. Ναός Τιμίου Προδρόμου Μακρινίτσας
Ο Ι. Ναός του Τιμίου Προδρόμου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, σύμφωνα με εντοιχισμένες στις όψεις του εγχάρακτες και ανάγλυφες επιγραφές, ανοικοδομήθηκε το 1806 στη θέση παλαιοτέρου ναΐσκου, «συνδρομῇ τῶν ἐγκατοίκων, ἀποφάσει τῶν πρωτίστων, τῇ δαπάνῃ τῶν πολλῶν».
Ο μικρών διαστάσεων μονόχωρος δρομικός ναός (6,00 Χ 8,50μ.), με ραδινές αναλογίες και επιμελημένη τοιχοποιία, φέρει υψίκορμη επτάπλευρη αψίδα στα ανατολικά, υπερώο (γυναικωνίτη) στα δυτικά και αψιδωτή κιονοστήριχτη στοά (χαγιάτι) κατά μήκος της νότιας και δυτικής πλευράς του. Στεγάζεται με δίρριχτη πλακοσκεπή, ο ξύλινος φορέας της οποίας αντικατέστησε στο εσωτερικό του ναού την αρχική θολοδομία της οροφής, που κατέπεσε με τους σεισμούς του 1955.
Ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος του μνημείου (αψίδα, περιθυρώματα, κιονόκρανα, ανάγλυφες πλάκες και επιγραφές), έργο του φημισμένου λιθογλύπτη Θεοδοσίου από τη Βράχα των Αγράφων (1806), διακρίνεται για την τεχνική του αρτιότητα, τη θεματική ποικιλία, τη λαϊκή καλλιτεχνική έκφραση.
Το λιτό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τα επιμελημένα βημόθυρα χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι εικόνες του Χριστού (1826) και της Βρεφοκρατούσας Παναγίας στο τέμπλο αποτελούν ενυπόγραφα έργα του αγιορείτη ζωγράφου Ιακώβου, ενώ αυτές του αρχαγγέλου Μιχαήλ (1852) και της Σύναξης των Αρχαγγέλων (1856) φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου Πανταζή. Η εντυπωσιακών διαστάσεων τοιχογραφία του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, με παραστάσεις από τον βίο του, στον βόρειο τοίχο του ναού, φιλοτεχνήθηκε περί το 1958, κατά την ανακαίνιση του μνημείου, μετά τις καταστροφές που υπέστη από τους σεισμούς του 1955. Οι σωζόμενες εξωτερικές τοιχογραφίες πάνω από τη δυτική και νότια είσοδο τοποθετούνται στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20οῦ αιώνα.
Αρχιτεκτονικά και επιγραφικά στοιχεία, λιθανάγλυφες παρα-στάσεις και μοτίβα, εικόνες και τοιχογραφίες, καθιστούν τον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου «ἓν τῶν χαριεστέρων ἐκκλη-σιαστικῶν μνημείων» του Πηλίου στα νεώτερα χρόνια.