Μαρμαρόγλυπτα
Μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα (διαστ. 1,70 Χ 0,63μ.)με παράσταση δεομένης Θεοτόκου στον εικονογραφικό τύπο της Βλαχερνίτισσας και προέλευση από τη βυζαντινή θεομητορική μονή της «Οξείας Επισκέψεως», της επονομαζόμενης Μακρινιτίσσης, έργο του 13ου αιώνα.
Η Θεοτόκος ορθόκορμη και με τα χέρια υψωμένα σε δέηση, φέρει εμπρός στο στήθος, μέσα σε μετάλλιο, τον μικρό Χριστό, ο οποίος ευλογεί με το δεξιό χέρι, ενώ με το αριστερό κρατάει κλειστό ειλητάριο. Εκατέρωθεν της κεφαλής της Θεοτόκου διακρίνονται οι εγχάρακτες επιγραφές ΜΗ(ΤΗ)Ρ Θ(ΕΟ)Υ / Η ΟΞΕΙΑ ΕΠΙ / ΣΚΕΨΙΣ, ενώ εκατέρωθεν αυτής του Χριστού χαράσσονται τα συμπιλήματα Ι(ΗΣΟΥ)Σ / Χ(ΡΙΣΤΟ)Σ. Κάτω δεξιά, παρά τους πόδας της Θεοτόκου, και σε μικρότερη κλίμακα, προσκλίνει ανδρική μορφή με υψωμένα τα χέρια σε στάση ικεσίας.
Στο πλαίσιο της εικόνας η εγχάρακτη μεγαλογράμματη αφιερωτική επιγραφή είναι ευανάγνωστη κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ δυσανάγνωστο παραμένει μόνον τμήμα της στη δεξιά κάθετη πλευρά, λόγω καταστροφής μερών του μαρμάρινου φορέα:
ΔΕΣΠΟΙΝΑ Μ(ΗΤ)ΗΡ ΤΟΥ Θ(ΕΟ)Υ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΟΥ/ ΠΟΣΙ ΠΑΝΑΓΝΕ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΚΑΤΩ ΡΥΣΑΙ ΜΕ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΥΣ
ΕΞΩΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΤΑΡΙΘΜΗΣΟΝ ΟΙΣ ΟΙΔΑΣ ΤΡΟΠΟΙ[Σ] / ΕΝ ΤΗ ΜΕΡΙΔΙ ΤΩΝ ΑΝΩ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤ[ΩΝ]/ Τ…ΦΩ…ΟΣ Σ…Ο ΚΕ ΤΟΝ … …ΘΟ ΓΡΑΨΑΝΤΑ ΤΗΝ ΣΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΩΣ [ΒΑ]ΣΙΛΙΣΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΩ[Σ] …Α……ΘΟΙ