Φωτογραφικός Διαγωνισμός

«ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ»

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2022- 2023, διοργανώνεται και Φωτογραφικός διαγωνισμός από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ Η ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» και το  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.», με θέμα: «ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ», και αναφέρεται σε απεικόνιση στιγμών του χωριού, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η κριτική επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από τους:

Αργύρη Ζαφειρίδη, Ελένη Παπαθανασίου και Αργύρη Ρουσογιάννη.                                             

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όσοι βρεθούν στη Μακρινίτσα τις γιορτινές μέρες από 18 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, με μια (1) φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβληθούν σε υψηλή ανάλυση (1600Χ100 ΣΤΑ 300 dpi)) στο email του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.

Οι νικητές του Διαγωνισμού θα είναι τρείς (3), οι οποίοι, σύμφωνα με τους Όρους Συμμετοχής, θα έχουν υποβάλει τις καλύτερες φωτογραφίες σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής.

Η επιλογή θα γίνει αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των Συμμετεχόντων που θα έχουν εγγραφεί στο διαγωνισμό σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται από τους όρους συμμετοχής, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Διοργανωτή στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.makrinitsamuseum.gr.

Τα τρία βραβεία του διαγωνισμού είναι:

1ο Βραβείο: Τετραήμερη Φιλοξενία δύο ατόμων σε Αρχοντικό της Μακρινίτσα

2ο Βραβείο: Διήμερη Φιλοξενία δύο ατόμων σε Αρχοντικό της Μακρινίτσα.

3ο Βραβείο. Πλήρες Γεύμα δύο (2) ατόμων στην παραδοσιακή ταβέρνα της Μακρινίτσας «Κάρδαμο».

 

************************************************

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΤΑΒΑΛΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

 

«Ακρίβεια στις χωρικές διακυμάνσεις της

Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής»

 

«ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΑΤΣΑΡΕΑ – ΜΑΥΡΑΚΗ»

ART CAFÉ Κ. Π. Ε. ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ, Παρασκευή 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ώρα, 18.00

 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των «Αλλιώτικων Χριστουγέννων» φέτος στη Μακρινίτσα, που σκοπό έχουν να δώσουν μια ευχάριστη γιορταστική νότα στους μόνιμους κατοίκους αλλά και για να εμπλουτίσουν και να ομορφύνουν  τις μέρες παραμονής των χιλιάδων επισκεπτών του χωριού και ολόκληρου του Πηλίου της περιόδου αυτής, είναι ενταγμένη και η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Σχεδίου της Αφροδίτης Παταβάλη, με θέμα: «Ακρίβεια στις χωρικές διακυμάνσεις της

Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής».

Βέβαια η εκδήλωση αυτή δεν είναι κάτι το διαφορετικό, έχει όμως πολλαπλό χαρακτήρα. Πέραν της δυνατότητας που δίνει στους επισκέπτες της Μακρινίτσας να δουν τη «ματιά» μιας νέας Αρχιτεκτόνισσας, δίνει και την ευκαιρία στους διοργανωτές φορείς, το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και την Α.Μ.Κ.Ε.  «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ», να τιμήσουν μια νέα επιστήμονα της πόλης μας, που επέλεξε στην Διπλωματική εργασία να ασχοληθεί με το Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας. Αποτέλεσμα της ενασχόλησης αυτής είναι και τα σκίτσα που εκτίθενται στην ‘Έκθεση.

Όπως αποδεικνύει η Αφροδίτη Παταβάλη με τα Σκίτσα της,  μπορεί να προσλαμβάνει με ακρίβεια τις χωρικές διακυμάνσεις της ανώνυμης αρχιτεκτονικής για να τις μετουσιώνει στη συνέχεια με τον δικό της τρόπο στις προσίδιες προτάσεις της. Τα σκίτσα της είναι το αλφάδι του βλέμματος και της ορατότητάς της, ενώ αποτελούν και τον ζυγοστάτη της σκέψης της για τον χώρο. Όπως έλεγε ο Πάουλ Κλέε, «η τέχνη δεν αναπαράγει το ορατό, το καθιστά ορατό».

Η Αφροδίτη Παταβάλη, αν και νέα Αρχιτεκτόνισσα καθιστά ορατό αυτό που βλέπαμε και μας διέφευγε. Αυτή είναι η τέχνη του σκίτσου της, να καταγράψει, να συλλάβει αστραπιαία και να καταστήσει ορατό τον χώρο που κοιτάζαμε και δεν τον βλέπαμε.

Η Αφροδίτη Παταβάλη μας λέει για τη Μακρινίτσα και την εργασία της:

-«Η  Μακρινίτσας Πηλίου αποτελεί έναν αγαπημένο μου τόπο.

Πολλές από τις παιδικές μου αναμνήσεις είναι συνυφασμένες με αυτό τον ευλογημένο τόπο.

 Από μικρή θυμάμαι να τρέχω στα καλντερίμια και να εξερευνώ τις ομορφιές του χωριού, παρατηρώντας πάντα με δέος τον συνδυασμό του φυσικού τοπίου με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του χωριού.

Αυτός είναι ο λόγος που κατά την εκπόνηση της Διπλωματικής μου Εργασίας επέλεξα να ασχοληθώ με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα με τη Μακρινίτσα.

Από αυτή την αιτία δε εμπνεύστηκα και προσπάθησα, αυτή ήταν που συνέλαβε η δική μου ματιά  να αποδώσει, σε τρόπο ώστε, να είναι «ορατή» και από όλους τους ανθρώπους η έμπνευση του ανώνυμου εμπειρικού Αρχιτέκτονα των περασμένων χρόνων.

Επιπλέον, μέσω αυτής της μελέτης, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω βαθύτερα την ιστορία και τις ομορφιές του χωριού, καθώς και τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, η οποία και αποτελεί το στολίδι του Πηλίου, θέματα τα οποία θα προσπαθήσω να αναδείξω με την επόμενη εργασία μου».

Η Αφροδίτη Παταβάλη γεννήθηκε στον Βόλο.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην γενέθλια πόλη, στο 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου, με βαθμό 19.5 και εισήχθη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τον Ιούλιο του 2022 απέκτησε το Δίπλωμα της Σχολής με Άριστα, παρουσιάζοντας στην Διπλωματική της εργασία, πρόταση μετατροπής του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας σε Κέντρο Πολιτισμού.

Παράλληλα με τις σπουδές της στο Ε.Μ.Π. παρακολούθησε και το  School of Business and Economics, στο Deree American College των Αθηνών, αποφοιτώντας με Άριστα και Υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

Από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιεί Πρακτική Άσκηση στο UN Studio.

Σύμφωνα με την καταγραφή της Σχολής της, η Αφροδίτη Παταβάλη στη διάρκεια της φοίτησής της στο  Ε.Μ.Π.  υπήρξε πολύ οργανωμένη και αξιόπιστη, ικανή στην διαχείριση πολλαπλών καθηκόντων, με προθυμία ανάληψης ευθυνών και μεγάλο κίνητρο για μάθηση. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα του Σχεδιασμού και της Οικοδομικής, καθώς και στην κατασκευή Αρχιτεκτονικών Μοντέλων και Μακετών.

Συμμετείχε στην «Ανάλυση και Μελέτη Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων» στην Καστάνιτσα της Πελοποννήσου.

Επίσης στην Έκθεση «Απόπλους» στο Παλιό Φρούριο Κερκύρας.

Συμμετείχε στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τον Οκτώβριο του 2021.

Τέλος Συμμετείχε εθελοντικά στην δράση με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της Αρχιτεκτονικής στην πόλη των Αθηνών το 2028 και το 2019.

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η Διπλωματική της εργασία, όπου περιλαμβάνει πρόταση μετατροπής του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας σε Κέντρο Πολιτισμού, η οποία έτυχε ανάλογης αξιολόγησης και επιβράβευσης από την Σχολή της.

Με αφορμή την παραπάνω εργασία της μελέτησε πολύ τη Μακρινίτσα, όχι μόνο την Αρχιτεκτονική της, αλλά και το πολιτιστικό της απόθεμα, την ιστορική της διαδρομή και τις ασχολίες και συνήθειες των κατοίκων της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Καταβάλλεται προσπάθεια, η εργασία της αυτή, μετά από ανάλογη τροποποίηση και προσθήκη νέων ενδιαφερόντων στοιχείων, να αποτελέσει την ύλη ενός αξιόλογου βιβλίου.

Ξεχωρίζει η ικανότητα που διαθέτει στην αποτύπωση της Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής, για τούτο και κρίθηκε σκόπιμο να παρουσιαστούν τα έργα της στη Έκθεση αυτή.

Οι διοργανωτές φορείς και η οικογένεια της Αφροδίτης Παταβάλη, περιμένουν τους φίλους της Μακρινίτσας, της Αρχιτεκτονικής και τους εικαστικούς να επισκεφθούν την Έκθεσή της, να διαπιστώσουν την εξέλιξή της και να κρίνουν την «ματιά» της.

 

************************************************

 

Όροι συμμετοχής στον φωτογραφικό διαγωνισμό

«ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ»

 

  1. Αντικείμενο: Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ Η ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ» και το  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.» στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 2022- 2023.
  2. Θέμα: «ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ».

Απεικόνιση στιγμών του χωριού, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

  1. Κριτική επιτροπή: Είναι τριμελής και αποτελείται από τους:

Αργύρη Ζαφειρίδη, Ελένη Παπαθανασίου και Αργύρη Ρουσογιάννη.                                            

Η κρίση της επιτροπής είναι οριστική, δεν απαιτεί αιτιολογία.

  1. Δικαίωμα συμμετοχής: Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όσοι βρεθούν στη Μακρινίτσα τις γιορτινές μέρες από 18 Δεκεμβρίου 2022 έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, με μια (1) φωτογραφία.
  2. Τρόπος συμμετοχής:  Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στο διαγωνισμό με φωτογραφίες που περιέχουν υβριστικό, ρατσιστικό, προσβλητικό ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο παράνομο περιεχόμενο και έχουν τύχει συμμετοχής, ή  βράβευσης σε άλλους ελληνικούς ή διεθνείς διαγωνισμούς ως την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού.

Τα φωτογραφικά έργα πρέπει οπωσδήποτε να ανήκουν κατά πλήρη πατρότητα στον συμμετέχοντα.

Οι φωτογραφίες πρέπει να υποβληθούν σε υψηλή ανάλυση (1600 χ100 ΣΤΑ 300 dpi)) στο email του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.

  1. Πνευματικά Δικαιώματα: Οι φωτογραφίες που υποβάλλονται στο πλαίσιο του παρόντος διαγωνισμού αποτελούν έργα κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2121/1993 και προστατεύονται ως τέτοια σύμφωνα με τις διατάξεις

του παραπάνω νομοθετήματος. Με την αποδοχή των παρόντων Όρων Συμμετοχής αποδέχεστε και δηλώνετε ρητά ότι διατηρείτε τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα στις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο διαγωνισμό, δηλαδή ότι έχετε τραβήξει οι ίδιοι τις φωτογραφίες. Ανεβάζοντας οποιαδήποτε φωτογραφία προκειμένου να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, παρέχετε τη ρητή, χρονικά απεριόριστη και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα άδειά σας για να χρησιμοποιηθεί και αναδημοσιευτεί, εν όλω ή εν μέρει, από τους διαχειριστές του διαγωνισμού κατά την απόλυτη κρίση τους, στα εξής σημεία: α) στις σελίδες/κανάλια/λογαριασμούς που διατηρούν οι Συνδιοργανωτές φορείς: το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και η Α.Μ.Κ.Ε.  «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ»,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, & ιστοσελίδα,) στο ενημερωτικό δελτίο (Newsletter) και σε εκθέσεις φωτογραφίας αν χρειαστεί. Κατά περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω χρήσεις των φωτογραφιών ανάλογα με τους ειδικότερους όρους του εκάστοτε διαγωνισμού, οπότε με την αποδοχή των όρων του διαγωνισμού παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για την κάθε φορά απαιτούμενη περαιτέρω χρήση του υλικού σας. Κατανοείτε και αποδέχεστε ότι δεν διατηρείτε καμία αξίωση από τους Συνδιοργανωτές φορείς από το γεγονός της κατά τα ανωτέρω χρήσης ή μη των φωτογραφιών σας. Περαιτέρω, κατανοείτε και αποδέχεστε το ενδεχόμενο να διαγραφεί οποιαδήποτε φωτογραφία σας, σε περίπτωση που οι διαχειριστές κατά την απόλυτη κρίση τους, όπως, ενδεικτικά, θεωρήσουν ότι δεν ανταποκρίνεται στο ύφος του παρόντος Φωτογραφικού Διαγωνισμού ή ότι παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο τους παρόντες Όρους Συμμετοχής ή εάν δεχθούν παράπονα για προσβολή πνευματικών δικαιωμάτων τρίτων.

 1. Ανακοίνωση νικητών – Βραβεία:

 

7α. Νικητές

Οι νικητές του Διαγωνισμού θα είναι τρείς (3), οι οποίοι, σύμφωνα με τους Όρους Συμμετοχής, θα έχουν υποβάλει τις καλύτερες φωτογραφίες σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής (εφεξής: 1ος, 2ος και 3ος Νικητής).

Η Επιτροπή θα επιλέξει ταυτόχρονα την επιλαχούσα νικήτρια φωτογραφία του Συμμετέχοντα (εφεξής ο «Επιλαχών Νικητής») που θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Βραβείο σε περίπτωση που κάποιοι από τους Νικητές αποκλειστούν ή αρνηθούν να λάβουν το Βραβείο.

Η επιλογή θα γίνει αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των Συμμετεχόντων που θα έχουν εγγραφεί στο διαγωνισμό σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται από τους Όρους.

Τα ονόματα των Νικητών και του Επιλαχόντα Νικητή θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Διοργανωτή στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.makrinitsamuseum.gr καθώς και στις

σελίδες του Διοργανωτή και/ή του Ομίλου στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το αργότερο εντός 12 (δώδεκα) ημερών έπειτα από τη λήξη του Διαγωνισμού, δηλαδή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

 

 

7β. Βραβεία

1ο Βραβείο: Τετραήμερη Φιλοξενία δύο ατόμων σε Αρχοντικό της Μακρινίτσα

2ο Βραβείο: Διήμερη Φιλοξενία δύο ατόμων σε Αρχοντικό της Μακρινίτσα.

3ο Βραβείο. Πλήρες Γεύμα δύο (2) ατόμων στην παραδοσιακή ταβέρνα της Μακρινίτσας «Κάρδαμο».

 

7γ. Παραλαβή (Αποδοχή) των βραβείων

 

Οι Διοργανωτές θα επικοινωνήσουν γραπτώς με τους Νικητές, με μήνυμα στη διεύθυνση e-mail των Νικητών, και/ή τηλεφωνικά στους αριθμούς επικοινωνίας που θα έχουν δηλώσει οι Νικητές κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής του στο Διαγωνισμό, το αργότερο εντός 12 (δώδεκα) ημερών από την

ημερομηνία επιλογής των Νικητών, με σκοπό την παροχή όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την παραλαβή των Βραβείων.

 

Μακρινίτσα Πηλίου, 18 Δεκεμβρίου 2022

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

«ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ Η ΟΞΕΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ»

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ