Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού της Αναλήψεως Βόλου, συνέλευση με  σκοπό την ίδρυση του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου.

Παρόντες, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πενήντα και πλέον συμπολίτες μας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, συντηρητές έργων τέχνης κ.ά.

Ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους τους ευχαρίστησε για την τιμητική και άμεση ανταπόκριση και συμμετοχή στην ιδρυτική συνέλευση του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου. Μετά μια σύντομη όσο και περιεκτική αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, ένα όραμα προσωπικό που έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία μιας έμπειρης ομάδας  συνεργατών, αναφέρθηκε σε όσα ήδη επιτεύχθηκαν αλλά και στους νέους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με την πολλαπλή συνδρομή του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου. Μεταξύ αυτών, η δημόσια προβολή του Μουσείου μέσα από τη δικτύωση με τα άλλα τοπικά μουσεία της περιοχής, η ανάληψη κοινών πολιτιστικών δράσεων, η ανάδειξη της Μακρινίτσας ως τόπου εναλλακτικού και πολιτισμικού τουρισμού, η ανάπτυξη συνεργασιών με Μουσεία του βυζαντινού πολιτισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ευχήθηκε, επίσης, το Βυζαντινό Μουσείο της Μακρινίτσας να αποτελέσει ένα πιλοτικό εγχείρημα που θα εφαρμοστεί και σε άλλα χωριά του Πηλίου με πλούσια ιστορία και πλήθος ανεκτίμητων κειμηλίων, όπως είναι η Ζαγορά και η Τσαγκαράδα. Η κα Μαρία Νάνου, επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου με ευθύνη και στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, τόνισε την ελπιδοφόρα παρουσία πολλών δασκάλων και καθηγητών στη συνέλευση, γεγονός που δημιουργεί έναν πυρήνα ισχυρό για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαιδευτικής του πολιτικής. Ο κ. Μιχάλης Βασιλικός, νομικός σύμβουλος του Μουσείου, ανέγνωσε την ιδρυτική πράξη του Συλλόγου και κάλεσε τους συμμετέχοντες για την υπογραφή της. Τέλος, ορίστηκε προσωρινό πενταμελές συμβούλιο  αποτελούμενο από τους: Βασιλικού Χρύσα, Καπλάνη Ξενοφών, Νάσιο Απόστολο, Ξυφώλη Μαρία και Χρυσοβελώνη Μαρίνα  για το συντονισμό των περαιτέρω δράσεων του Συλλόγου.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με συστάσεις και γνωριμίες μεταξύ των μελών του νεοσύστατου Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας, ενώ οι γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών, απόψεων και προτάσεων για την καλύτερη προβολή, ανάδειξη και λειτουργία του Μουσείου που ήδη άρχισαν δεν μπορεί παρά να εγγυώνται ένα δυναμικό ξεκίνημα σ’ ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι.