Συμπληρώνοντας σχεδόν το τέταρτο του 21ου αιώνα, οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής,

επικοινωνίας και άλλων επιστημών δημιουργούν ένα δυναμικό πλαίσιο συνεργασίας με την Εκκλησία, τόσο στην καταγραφή, μελέτη και προβολή του πολιτισμού, όσο και στη θεολογική, ποιμαντική, κοινωνική, διαλογική και εκπαιδευτική διάσταση του θεσμού της Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται διεθνές συνέδριο με θέμα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκκλησία στον 21ο αι» στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδας 19-22 Σεπτεμβρίου στη Χάλκη, όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία, διότι το συνέδριο πραγματοποιείται με την ανώτερη εκπαίδευση της αυτού παναγιώτητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήταν και είναι πάντα πρωτοπόρος αλλά και κριτικός στην πρόσληψη των επιστημονικών επιτευγμάτων και της ωφέλειας του ανθρώπου από τη σωστή χρήση τους. Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δυο εισηγήσεις οι οποίες αφορούν η μια στο Μουσείο της Ι. Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου και η άλλη στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η πρωτοβουλία συμμετοχής στο εν λόγω Συνέδριο ανήκει στη φιλόλογο και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση της πολιτιστικής και μουσειακής κληρονομιάς.

Η πρώτη εισήγηση στην οποία συνεισηγητές με τη Σοφία Κανταράκη είναι ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας, αλλά και ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Κατσούρας, αφορά στο Μουσείο της Ι. Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου το οποίο ως χώρος επικοινωνίας εμπεριέχει όχι μόνο την έννοια του χώρου συλλογής αντικειμένων, αλλά και του χώρου εκπαίδευσης, μάθησης, συνεργασίας, ψυχαγωγίας, αλλά και κυρίως του χώρου διάχυσης της πολιτιστικής κι εκκλησιαστικής κληρονομιάς και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών. Η σημαντική και καίρια αυτή πολλαπλή λειτουργία του, προσδιορίζει αρκετά και τις δυνατότητες ανάδρασης και επικοινωνίας με το κοινό. Η προβολή των εκθεμάτων του προς το κοινό δεν είναι ο αποκλειστικός σκοπός της επικοινωνίας, αλλά η καθιέρωση ενός πλέγματος καθοριστικής επαφής με ομάδες κοινού ποικίλης σύνθεσης. Ως πεδίο μελέτης η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μοναστικά, αλλά και πολιτιστικά κέντρα με συνεχή ζωή και δράση. Πλούσια η εκκλησιαστική, εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική ζωή του μοναστηριού από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως της, το 1794, έως και σήμερα. Η Μονή αποτελεί ένα από αξιολογότερα και σημαντικότερα μνημεία όχι μόνο για τη Σκιάθο, αλλά σε πανελλήνια κλίμακα. Φημίζεται για την αρχιτεκτονική της κατά τα αγιορείτικα πρότυπα, αλλά και τον πλούτο των κειμηλίων της. Στη μονή φυλάσσονται ιερά κειμήλια, σπάνια έγγραφα, αλλά και παλαιά άμφια. Το μουσείο της Μονής φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή λαογραφικών αντικειμένων, καθώς και ιστορικών κειμηλίων όπως σπάθες, παραδοσιακές φορεσιές, κεντημένα χειροποίητα χαλιά, καθημερινά αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργατικά εργαλεία για αμπελώνες και ελαιώνες ακόμα και αργαλειοί που κατασκεύαζαν χαλιά και υφαντά υφάσματα. Φιλοξενούνται, επίσης, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, όπως είναι η συλλογή του αείμνηστου Μάρκου Μπότσαρη και πολλών κατοίκων του νησιού που τα παραχώρησαν στο Μοναστήρι, ώστε να διασφαλιστεί η διάσωσή τους, αλλά και να γίνουν γνωστά στο κοινό.

Το θέμα της δεύτερης εισήγησης αφορά στην παρουσίαση του Βυζαντινού Μουσείου της Μακρινίτσας, εμπνευστής του οποίου υπήρξε ο πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος είναι και συνεισηγητής μαζί με τον θεολόγο Ευθύμιο Γεωργούση. Το Μουσείο ιδρύθηκε μόλις το 2018 και φιλοξενεί μια μεγάλη πολυποίκιλη συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων. Το θέμα της εισήγησης αναφέρεται συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του Βυζαντινού Μουσείου της Μακρινίτσας και φιλοδοξεί να αναδείξει πώς αυτή ακολουθεί τις επιταγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως μια πλήρης και πιο σύγχρονη επικοινωνιακή μέθοδος η οποία προσδιορίζεται από ποικιλότητα πληροφοριών, αλλά και ως επικοινωνία που προσβλέπει σε ανάδραση με το κοινό, ενώ ο ρόλος της μέσω της ποιότητας, της καλής σχεδίασης, της υψηλής λειτουργικότητας, της διαρκούς ενημέρωσης, πέρα από την πληροφόρηση είναι να προκαλέσει την ευαισθησία του κοινού, με απώτερο στόχο την προβολή του μουσείου και των δράσεών του.

 

Αναδημοσίευση από e-thessalia.gr.