Παρουσίαση

Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου  2019 

«Οι θησαυροί της Μακρινίτσας.

Σπάνια Κειμήλια απαράμιλλης Θρησκευτικής και Καλλιτεχνικής αξίας »

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19.00

στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας

(2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Ηλία Καραπατή)

 

Σπάνια Κειμήλια απαράμιλλης Θρησκευτικής και Καλλιτεχνικής αξίας »

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19.00

στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας

(2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Ηλία Καραπατή)

Την παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου για το 2019 θα κάνει ο παλιός γνώριμος της περιοχής μας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, και επίσης ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού "Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος", ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη της εκδήλωσης και ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ.

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», για πέμπτη χρονιά, συνεπής στον αρχικό του σχεδιασμό, για θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις με την συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία και την περιοχή της Αγιάς, συνεχίζει την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018» ήταν αφιερωμένο στις ελληνικές λαϊκές τέχνες και έφερε τον διακριτικό τίτλο «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές». Και το 2019, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το ίδιο θέμα, αναδεικνύοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που σχετίζονται με τη λαϊκή τέχνη.

Τα λαϊκά έργα είναι δημιουργίες ανθρώπων που δε διδάχτηκαν την κάθε μορφή τέχνης σε σχολές, αλλά από έμπειρους τεχνίτες, ή είναι αυτοδίδακτοι. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της λαϊκής τέχνης, όπως είναι γνωστό, είναι ο συνδυασμός χρηστικότητας και αισθητικής, η έκφραση της ομαδικής δημιουργίας και  η αρμονία σε συνδυασμό με τη φύση.

To «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018 - 19», όπως και τα προηγούμενα, ξεκινά με την παρουσίαση Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου. Η εφετινή Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο του 2019 είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Λαϊκής Τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της Μακρινίτσας.

Το Μουσείο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 και έκτοτε λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι και αυτό ακόμη μια  δράση πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού. Λειτουργεί ως φύλακας ενός τεράστιου μνημειακού πλούτου, που ενυπάρχει στις εκκλησίες της Μακρινίτσας, από τις οποίες μόνον τριών, ιερές εικόνες και σκεύη εκτίθενται στο Μουσείο.  Επιπλέον λειτουργεί και ως μία δομή πιλοτική, που ευελπιστούμε ότι θα διεγείρει παρόμοιο ενδιαφέρον στις ενορίες των ιστορικών χωριών του Πηλίου και συνολικά της περιοχής ευθύνης της Μητρόπολης. Η διάσωση και η προβολή των κειμηλίων είναι χρέος και δείγμα Εθνικής φιλοτιμίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις», είναι ένα αποκλειστικό δημιούργημα του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, που ανέλαβε την αξιόλογη πρωτοβουλία να συγκεντρώσει ιερά κειμήλια από την περιοχή της Μακρινίτσας και να δημιουργήσει έναν αξιολογότατο χώρο για την έκθεσή τους, που ήδη έχει αποσπάσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες των κατοίκων της Μακρινίτσας, και  τον θαυμασμό όλων των επισκεπτών της.

Το θαυμάσιο έντυπο που εκδόθηκε από  τον ΠΑΛΜΟ και τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ» της «Μαγνήτων Κιβωτού», περιλαμβάνει χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Προέδρου του φορέα, κ. Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ.Δ. και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Στη συνέχεια ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης, αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα: «Η συνέχιση της παραδόσεως». Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2019, έχει συγγράψει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού, ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.   

Το κυρίως περιεχόμενο δε, αποτελείται από δυο εξίσου σημαντικά μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας, δείγματα εξαιρετικής λαϊκής τέχνης, που έχουν χωριστεί για τις ανάγκες της έκδοσης σε θεματικές ενότητες. Αγιογραφία, Αργυροχρυσοχοΐα, Ξυλογλυπτική, Κεντητική και Ζωγραφικά προσκυνητάρια.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την εκκλησιαστική μας παράδοση, μέσα από την φωτογραφική ματιά του μεγάλου μας φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, που ευγενικά και πρόθυμα παραχώρησε ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Με αυτή την παρουσίαση, που θα γίνει την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου2019, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας, (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Ηλία Καραπατή), η «Μαγνήτων Κιβωτός» θα  παραδώσει, δωρεάν σε όσους παρευρεθούν, τους «Θησαυρούς της Μακρινίτσας», με την προτροπή να συμβάλουν στην προσπάθεια να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο το «Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας.